IiroOrava

Saksan eilinen tragedia ja Huhtasaaren uusi normaali

Kummasti hiljeni "keskustelu" eilisestä Saksan tragediasta, kun tekijä ei ollutkaan muslimi. Somen kommenttiosiot (Esimerkiksi Ylen uutisten, Ilta-sanomien ja Iltalehden) täyttyivät muslimeja haukkuvista kommenteista. Väkivaltaa tarjottiin ratkaisuksi. Vihervasemmistoa oltiin viemässä saunan taakse, jne. kyllähän te tämän huhtasaarelaisen uuden normaalin nyt tiedätte. 

Muutamat perussuomalaisetkin ehtivät jo twitterissä vihjailla, miten kyseessä oli terrori-isku ja monikulttuurisuus syyllinen. Näin ei kuitenkaan ollut. Tosin perussuomalaiset ovat kunnostautuneet väärän tiedon levittämisessä muutenkin.

Saksan poliisi pyysi nimenomaan välttämään huhupuheita ja väärän tiedon levittämistä, mutta haittaisänmaallisten raivokkaan joukko-orgasmin tärinöissä hirnuminen vei voiton. Tiedätte varmaan sanonnan, että pitää takoa, kun rauta on kuumaa. No, haittaisänmaalliset takovat silloin, kun ruumiit on vielä lämpimiä. Silloinhan niiden päällä on parasta tanssia. Kaikki siis isänmaallisuuden ja maahanmuuttokritiikin nimiin. Tämä ei ole mitään muuta, kuin sairasta älämölöä, joka on tosiaankin se perussuomalaisten ihailema uusi normaali.

Loppuun vielä todettakoon, että ZDF on uutisoinut miehellä olleen yhteyksiä äärioikeistoon. Mitä jos alentuisimme persutasolle, ja alkaisimme syyttää kollektiivisesti persuja tästä tapahtumasta? Ei varmaan olisi mukavaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Oma some oli harvinaisen hiljaa. Itseasiassa ei sanaakaan koko asiasta. Kuulutko johonkin natsiryhmittymiin?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Mietin perussuomalaisena aivan samaa. Ja itselläni on melkoisesti yhteyksiä persuihin. Iirolla tuntuu olevan omat kanavat.

Pekka Pylkkönen

Olin väärässä, yhteen haudallatanssimiseen kyllä törmäsin. Rasmuksessa ilmeisesti oli pidetty bileet kun tappaja oli saksalainen mies.

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava Vastaus kommenttiin #3

Bileet ja oikean tiedon korjaaminen on aika eri asioita. Rasmuksessa ei juhlittu yhtään mitään. Ainakaan minä en nähnyt. Ehkä siinä rasistien perustamassa feikki-Rasmuksessa.

Veikkaan kyllä, että aika moni muslimi on helpottunut, kun tekijä ei ole muslimi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #5

Aika paljon seuraan eri kanavia. Siinä vaiheessa kun puhuttiin tekijän tehneen itsemurhan ei monikaan liian kiireellisistäkään tuomitsijoista syyttänyt äärimuslimeja (ainakaan mikäli tietävät heistä mitään). Aluksi kylläkin. Liian aikaisin ei kannattaisi tehdä johtopäätöksiä ylipäänsä mistäkään. Äärimuslimit eivät tee pahemmin itsemurhia... tie "taivaaseen" ei varmistu sitä kautta - poislukien mikäli samalla vie kuolemaan "vääräuskoisia", vaikkapa pommin tai vastaavan muodossa.

Pikaisesti katsotaan Rasmuksen ketjuista ainakin eka aiheeseen liittyvä:
https://www.facebook.com/groups/RASMUSGROUP/permal...

Siinä mikäli kiinnostaa. Aika tyypillistä ja pientä naljailua "vastapuolta" kohtaan. Kommentoimaan ei pahemmin kaikki pääse, koska bannauslinja on kova ja halu olla samanhenkisessä porukassa. En itse päässyt pari vuotta sitten edes hyväksytyksi ryhmään, vaikken kyllä tiedä miksi. Samapa tuo - vaikuttanut osin vähän sisäänpäinlämpeävältä ryhmältä.

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava Vastaus kommenttiin #10

Taisi tuo yksi kommentti olla juurikin sarkastisesti laitetti tuohon, ja pointti siinä sama, kun tällä minun kirjoituksella.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #5

Itse olen lähinnä helpottunut ettei ratissa ollut vaimo.

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava

Puhun Ylen, Iltasanomien, Iltalehden ja eri uutissivustojen kommenttiosioista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minun someni eli Puheenvuoro ei ollut hiljaa. Mutta hatunnosto blogistille joka ei vetänyt hommatyylistä blogiaan pois kun paljastui ettei ollutkaan isiksen isku.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Minulle riitti jo Iltalehden kommenttipalstan vilkuilu. Siellähän sitä nämä rajakkibotit olivat jauhamassa satavarmana tekijän taustasta ja peukuttamassa toistensa ja omien sivuprofiiliensa kommentteja.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... haittaisänmaallisten raivokkaan joukko-orgasmin tärinöissä hirnuminen..."

- Ärsyttävää, etten minä ikinä keksi mitään noin poleemista.

Käyttäjän LeenaVerkkosaari-Jatta kuva
Leena Verkkosaari-Jatta

Sinne vaan kaikki katsomaan eilistä esim. Ylen uutisen alla käytyä keskustelua, osallistuin siihen itsekin. Sieltähän sen näette. Turha täällä väittää, että eilinen tapahtuma ei olisi saanut muslimivihaajien trolliarmeijaan vipinää. Kommentoinnin taso hlievästä vahingoniloisesta vihjailuista aina islamisaatioskenaarioiden maalaamisen asti, tulipa jokunen ehdotus lopullisesta 'muslimikysymyksen' ratkaisustakin. Feikkinaamoja ja -nimiä, kuten asiaan kuuluu. Selvästi iso harmitus päällä, kun ei tekijä paljastunutkaan muslimiksi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Linkki kannattaa yleensä laittaa, jos johonkin viittaa. Olen kyllä reilun parin vuosikymmenen aikana kaikenlaiset anonyymit keskustelut seurannut eli tuskin mitään yllättävää. Eli anonyymit syyttämässä kaikkia muslimeita epä-älyllisesti. Ei nyt mitään erityisen uutta. Sitten hiljenevät kun ei mennytkään oikein ja ilkuntaa ns. vastapuolelta. Aika väsyttävää touhua. Ei noista anonyymien ihmisten keskusteluista erityistä tolkkua tule menee miten päin tahansa. Ajan hukkaa osallistua niihin.

Käyttäjän LeenaVerkkosaari-Jatta kuva
Leena Verkkosaari-Jatta

Toki, joskus sitä vaan tulee vastustamaton halu yrittää saada ihmiset mukaan järkevään keskusteluun. Nyt kun ketjussa kävin katsomassa, niin törkeimmät feikkiprolfiililla kommentoineet olivat joko blokanneet minut, poisraneet kommenttinsa tai Ylen mode oli poistanut ne. Turhaa kerrassaan kuten sanot.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #16

Turhaahan moinen on. Järkevää keskustelua harvemmin noista lähtökohdista syntyy. Blokkaaminen etenkin on tehokas keino pysyä omassa kuplassaan turvassa - joskus toki tarpeellinenkin keino aivan pahimmissa tapauksissa.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Nämä kansalaiskeskustelun tyypilliset ylilyönnit suuntaan ja toiseen palvelevat tietysti ennen muuta itsekunkin itsetyytyväisiä ja omia lähtökohtia kyseenalaistamattomia leimailutarpeita, mutta itse ilmiön ymmärtäminen taitaa jäädä aika vähiin.

Tunnustuksellisen ääriajattelun pohjalta nouseva terrorismi on soisiologisesti ottaen tietyllä tavalla automotorista, eli se toteuttaa itse itseään -- eivätkä edes kaikki jumalansa kaikkiallisuutta huutavat terroristit suinkaan ole olleet missään suorassa yhteydessä mihinkään tällaisia tekoja suunnitellusti organisoivaan järjestöön. Tämä itsesytytys kuuluu tällaiseen ryhmäsitovuuteen sen olemuksellisena ominaisuutena.

Sama asia laajennettuna toteutuu tietynmuotoisten kuoleman kulttien yleistymisenä -- mistä yhtenä esimerkkinä ovat tyypilliset kouluampumiset. Tällöin tekijöiden tunnustuksellisia tai aatteellisia viiteryhmiä ei enää välttämättä mitenkään voida nähdä, mikä ei tietenkään tarkoita sitä, etteivätkö nämäkin teoit olisi tietyllä tavalla vahvasti sosiaalisesti määräytyneitä. Tällaisestahan tässäkin automurhassa on kyse.

Kuolemankultit nousevat vahvan antagonismin, tuhoamis- ja itsetuhotarpeen pohjalta. Ei ole olennaista mikä nimilappu niissä milloinkin on, kyse on tietyntyyppisestä itse itseään vahvistavasta tuhoavasta käyttäytymisestä.

Maahanmuuttajalähiöiden joukkomellakoihin oslalistuu myös kantaväestöä edustavia ihmisiä, mikä sekin kertoo vain siitä tosiasiasta, että joukkokäyttäytymisen regression vallassa kognitiiviset erot katoavat kuvasta ja lakkaavat merkitsemästä. Niinpä sillä perusteella, että esimerkiksi taannoin pesäpallomailoilla niin sanottua knock out -peliä harrastaneessa nuorisojengissä oli myös kantaväestöön kuuluvia nuoria, ei siis pidä vetää johtopäätöstä etteikö kysymyksessä olisi ollut nimenomaan "vieraskulttuurinen" väkivaltatyyppi ja ilmiö.

Neuvoni arvoisille kansalaiskeskusteljoille on: vähemmän juupas-eipäs-jankutusta ja ideologista leimailua, enemmän vaikenemista ja vakavaa paneutumista sosologiaan, sosiaalipsykologiaan ja antropologiaan.

Käyttäjän LeenaVerkkosaari-Jatta kuva
Leena Verkkosaari-Jatta

Samaa mieltä, onvain helpommin sanottu kuin tehty. Ihmisillä on taipumus ottaa kantaa asioihin tunteen vallassa vaikka tietämys mainitsemiesi tieteenalojen perusasioista on heikko, ellei olematon. Tämän vuoksi keskustelu turhauttaa usein juurikin sitä osapuolta, jolla olisi valmiuksia pohtia asioita laajemmassa kontekstissa ilman pakottavaa halua löytää syyllistä maaiman pahuuteen tietystä ideologiasta. Populismin perusidea, tarjota helppo ratkaisu monimutkaiseen asiaan/ilmiöön, näkyy myös keskustelun tasossa.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

""Populismin perusidea, tarjota helppo ratkaisu monimutkaiseen asiaan/ilmiöön

Niinpä. Populismin perusidea on tarjota ideologinen nimi ilmiöön, jossa on kyse yhteisövoimista ja yhteisöominaisuuksista, ja joka ei ole palautettavissa yksittäisten toimijoiden ominaisuuksiin tai pyrkimyksiin. Juuri sitähän nämä "keskustelut" ovat -- kohta ensimmäisessä lauseessa ovat mukana "äärioikeistolaiset" tai "vastapuoli", jne. Ja "populismikin" on sitten näille omia lähtökohtiaan kyseenalaistamattomille vain yksi haukkumanimi muiden joukossa.

Kurt Vonnegutin romaanissa "Äiti yö" -- joka on yksi niistä kolmesta kirjasta jotka todella opettavat toisesta maailmansodasta jotain uutta, toiset kaksi ovat Albert Speerin muistelmat ja Walter C Langerin selonteko psykoanalyysista jonka amerikkalaiset tekivät Hitleristä 1942 -- on ikääntynyt natsihammaslääkäri, joka ei pysty puhumaan kolmea lausetta pitempään päätymättä arjaölaisten hampaisiin jotka jo todistavat tämän rodun ylivertaisuutta. -- Vähän sama vaikutelma tulee kun näitä palstakeskustelujen "aktiiveja" seuraa. Aika pinnassa poliittiset todistelutarpeet tosiaan ovat.

Aika monelle tekisi hyvää ottaa vaikkapa viiden vuoden tauko kaikista "vaikuttamisyrityksistä" ja paneutua sosiologian alkeisiin.

---------

PS. Saksan tämänpäiväinen normaali:

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20180408220086369...

Käyttäjän LeenaVerkkosaari-Jatta kuva
Leena Verkkosaari-Jatta

Samaa mieltä, onvain helpommin sanottu kuin tehty. Ihmisillä on taipumus ottaa kantaa asioihin tunteen vallassa vaikka tietämys mainitsemiesi tieteenalojen perusasioista on heikko, ellei olematon. Tämän vuoksi keskustelu turhauttaa usein juurikin sitä osapuolta, jolla olisi valmiuksia pohtia asioita laajemmassa kontekstissa ilman pakottavaa halua löytää syyllistä maaiman pahuuteen tietystä ideologiasta. Populismin perusidea, tarjota helppo ratkaisu monimutkaiseen asiaan/ilmiöön, näkyy myös keskustelun tasossa.

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava

En muista nähneeni näitä keskustelujen ymilyöntejä puoleen ja toiseen. Itse seuraan tälläisiä hyvin yleisiä keskustelupalstoja, kuten Ylen, IS: ja Iltalehden facebookit. Ne on aika hyvin miehitetty äärioikeistolaisten toimesta. Voitko kertoa jostain toisen puolen ylilyönnistä esimerkin? En epäile, etteikö sellaisiakin olisi, nämä seuraamani sivustot ovat vaan juurikin oikeistolaisten miehittämiä.

Mitä tarkoitat kognitiivisilla eroilla?

"ei siis pidä vetää johtopäätöstä etteikö kysymyksessä olisi ollut nimenomaan "vieraskulttuurinen" väkivaltatyyppi ja ilmiö."

Tarkoitatko siis, että Suomessa ei ole osattu järjettömän väkivallan kulttuuria?

Pekka Pylkkönen

No siis Ville Niinistöhän veti päivän hesarissa toiselle puolelle pohjia esittämällä että Irakiin palautettavat irakilaiset ovat suurella todennäköisyydellä hengenvaarassa. Luonnollisestikaan hän ei esittänyt tälle mitään perusteluja. Eikä olisi sinänsä voinutkaan, sillä Irakin kuolleisuuslukujen perusteella siellä on approksimoiden yhtä turvallista kuin täälläkin. Molemmissa maissa on äärimmäisen epätodennäköistä kuolla väkivaltaan - edes jäämällä auton alle.

Terrori-iskut ja sota ovat seksikäs kuriositeetti tilastoissa. Yksi laita esittää että Suomessa on vaarallista koska muslimit mutta Irakissa on turvallista. Toinen esittää että täällä on turvallista mutta Irakissa on vaarallista (koska muslimit?).

Molemmissa maissa on hyvin turvallista. Syyriassa ei ole turvallista, mutta eipä syyrialaisia palautetakaan käsittääkseni.

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava Vastaus kommenttiin #26

Ihan yhtä turvallista. Selvä... Tiedätkö, että suurin osa ihmisistä hakee jostain syystä turvapaikkaa, kuten tämä Suomesta palautettu poliisi Irakissa.

Vaikka ehkä itse olisit valmis uhraamaan henkesi välimeren yli matkatessa, sadaksesi vain ilmaisen hammashoidon, niin älä oleta, että kaikki pakolaiset tekisivöt näin.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #33

"Kuten tämä Suomesta palautettu poliisi"...

Onhan meillä tp-hakijoitakin syyllistynyt useampaankin henkirikokseen, enkä vieläkään usko tulevani tapetuksi kaupungilla. Mikään ei vain tue sitä että olisin missään merkittävässä vaarassa.

Luon vähän aikaa sitten EU:n viranomaisten paperin jossa he olivat haastatelleet salakuljetettuja pakolaisia. Ensinnäkään pakolaisilla ei ollut ymmärrystä siitä että matka olisi kovin vaarallinen ja toiseksi suurin syy matkalle lähtöön oli uuden elämän aloittaminen muualla.

Ilmainen hammashoito oli aika typerästi sanottu kun suomalainen sosiaaliturva ylittää kaksinkertaisesti paikallisen keskipalkan. Toki ilmainen hammashoito tulee siihen päälle.

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava Vastaus kommenttiin #36

Varmaan laitat linkin tähän EU-viranomaisten paperiin.

Onhan toki pakolaisia syyllisytnyt rikoksiin, silti se on pakolaisten mrästä ihan älyttömän pieni osuus. Sekään ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö ne olisi kotimaassaan vaarassa. Suoraan sanottuna en kyllä itsekäön halua mitään rötöstelijöitä tänne. Jos ei osaa olla maassa maan tavalla, niin ei tarvii tulla ja voi myös lähteä. Koskee ihan meitä kantasuomalaisiakin.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Nykysomessa taitaa olla ihan tavallista että riippumatta poliittisesta taustasta jollakin on aina ns. Liian nopeat sormet

Myöskään äitivainaani aikoinaan sanomaa viisautta on aina vaan vähemmän

Se meni näin : "ajattele mitä sanot ettet sano mitä ajattelet"

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Todella yleistä kaikin puolin. Kannattaisi odottaa faktoja ennen kuin liikaa alkaa keulimaan somen puolella. Toki joskus helpommin sanottu kuin tehty - etenkin jos on ideologista taipumusta johonkin suuntaan. Erikseen vielä henkilöt, jotka kirjoittavat someen muutaman alkoholiannoksen jälkeen.

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava

Niin. No onkohan joidenkin poliittinen näkemys sitten "syytetään maahanmuuttajia kaikesta" -luokan vakaunus? Ai niin. Kyllä on.

Pekka Pylkkönen

Luepa jonkun toisen uutisen kommenttikenttää. Syytetään hallitusta, rikkaita ja miehiä kaikesta.

Yleensä syy kaikkeen löytyy 95%:sesti itsestä ja loput auringonpilkuista.

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava Vastaus kommenttiin #27

Luen noita paljon, mutta missä syytetään miehiä kaikesta? Tätä kyllä hoetaan paljon, mutta en ole nähnyt mitään yleistä miesten syyttämistä. Kaltaisistasi miehistä esim. Metoo-kampanja taitaa olla miesten syyttömistä? Ainakin monet Metoo ei syytä ketäön muita, kuin ahdistelecia ihmisiä. Mies, joka ei ahdistele voi olla huoleti. Siksi miehet, jotka eivät ahdistele kannattavatkin kampanjaa.

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava

Haluisin laittaa tähän linkin, mutta perussuomalaisten Mari Rantanen oli tajunnut poistaa päivityksensä, kun tekijä selvisi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Somessa selvästikin pitää olla nopea. Etenkin jos luo liian äkkinäisiä viestejä julki. Ehkä helpompaa olisi olla hieman hitaampi... Toisaalta jos on liian hidas, ei sekään ole hyvä. No pulmansa kaikilla.

En ole erityisen vaikuttunut nykyajan asettamista tarpeista ja vaatimuksista ihmisille, mutta niiden mukaan pitänee elää. On liian väsyttävää ja turhaa taistella tutkainta vastaan.

Juha Hämäläinen

Nou äärioikeistoliitännäiset on nyttemmin kumottu, kun se että naapurustossa on "neo-natseja" ei oikein täytä oikeusvaltion syytekirjelmä vaatimuksia.

Toinen jännä juttu tuossa henkilössä on, että herra oli viiden auton omistaja, ja maksoi neljästä asunnosta, sekä vakavarainen yrittäjä, jolla ei luulisi olevan suuria syitä "pimahtaa".

Kolmas pieni yksityiskohta lienee syytä tuoda esiin. Poliisi esti kovasti silminnäkijöiden mukaan autosta iskun jälkeen karkuun lähteneitä henkilöitä, joita ei sitten lopulta ole ollut olemassakaan...... mielenkiintoista vai mitä, jos poliisin tiedottaja puhuu näistä lisätekijöistä, helikopterit pörrää näitä etsimässä ja sitten ne yhtäkkiä dementoidaan poliisin ylijohdon toimesta, vaikka silminnäkijät toista kertovat..... Kuulostaa Berliinin Amri-iskulta, mutta sehän on salaliitto, kun media ei siitä kerro.

Tekijän auton rekkari on MS VK 666. MS on munsterin aluekoodi, jota ei voi valita, mutta tuo VK voisi viitata Venäjän Facebookiin ja 666 on kai kaikille selvää!
MS Putin 666

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava

Mutta usein kun muslimi asuu heikomalla sosioekonomisella alueella, jolla on rikollista, niin tämä lasketaan sopeutumattomaksi, radikaaliksi jne. vaikka ei olisikaan mitään tehnyt.

Kukaan ei kuitenkaan syyttänyt miestä äärioikeistolaiseksi. Kysyin kysymyksen, joka voisi laittaa persuja hieman miettimään tätä syyttelemistä.

Juha Hämäläinen

"Loppuun vielä todettakoon, että ZDF on uutisoinut miehellä olleen yhteyksiä äärioikeistoon."

ZDF ei ollut ainut journalistinen lähde, joka tarttuui heti ja iloisena tähän oletukseen, joka lopulta osoittautui ankaksi.

BTW. Hyvin tuo näytti uppoavan sinullekin ruotoineen päivineen

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Maailmalla sattuu ja tapahtuu. Jatkuvastii.

Nyt ’mielenosoituksen ’ fyysiseksi kohteeksi oli valittu juoksijat. Nuo vallan katalat ja varmasti kaikkeen syylliset ketkut.
Onneksi paikallinen poliisi ehti ennakkoon hätiin, ei sitten tarvinut taas valtioiden päämiesten twiittailla ja kansalaisten kokoontua hymistelemään kukkameressä.

Enkä nyt miuten ota tekijään mitään kantaa, tekotapana puukottamista oli kuulemma suunniteltu.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/terrorattack-st...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Äärioikeisto ei enää tarvitsekaan syntipukkeja paljastuakseen. Törkeilevät ihan kravatit kaulassa eduskunnassa ja mediassa niin että jokainen paitsi mäntit kavahtaa. Ja kaikenmaailman pakkaleeneja piisaa.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Toivomme tietysti kaikki, että terrorismi olisi ohimenevää, mutta ei se valitettavasti siltä näytä vieläkään. Tänään pidätettiin taas 6 miestä joilla on ilmeisesti yhteyksiä joulutorilla Berliinissä 2016 tehtyyn terroritekoon. Miehet valmistelivat iskua katsojiin Berliinin puolimaratonin aikaan tänään sunnuntaina. Läheltä ilmeisesti piti, sanoi poliisipäällikkö. Varotoimet olivat kuitenkin mittavat, mutta maratoni sujui ongelmitta.

http://www.dw.com/en/german-police-thwart-crime-du...

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava

Monet vain unohtaa, että terrorsimia on ollut koko ajan ja verrattuna vaikka 70-lukuum eletään vallan rauhallista aikaa. Silloin oli vasemmiston ja oikeiston väkivaltaa, ei islamistista, vaikka muslimeja oli paljon jo silloinkin Euroopassa. Miksi islamista on tullut ongwlma vasta 2000-luvulla ja erityisesti 2010-luvulla? Sama islam täällä on ollut.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Noinhan se on, kuten blogisti kirjoitit. IRA jne olivat tosiaan aikoinaan varsin aktiivisia. Toki silloin oli silloin ja nyt on nyt, eikä senaikaisen terrorin rinnastaminen mitenkään pienennä nykyisen terrorismin uhkaa tai haittaa.

En tiedä, miksi Islam on nykyään sellainen kuin se on. Vai onko niin, että kyseessä on jonkinmoinen aktivoituminen. Mutta jos näin, niin miksi ja mikä on tavoite ?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_terrori-isk...

Pekka Pylkkönen

Ihan totta. Vielä 1990-luvun alussa Suomessa tapettiin noin kymmenen ihmistä vuodessa per 100.000 asukasta. Afganistanin konfliktissa kuoli viime vuonna noin yksitoista ihmistä per 100.000 asukasta.

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Ei oo totta....
Joillaki se tuntuu ettei juurikaan taas ole muuta syyllistä tapahtuneelle kuin perussuomalaiset :DDDDD
Joillaki tää suvakkius ja kapeassa kuplassa eläminen on kauheeta luettavaa.

Toni Rintala

"Kummasti hiljeni "keskustelu" eilisestä Saksan tragediasta, kun tekijä ei ollutkaan muslimi."

Oliko vain saksalainen metallismi?

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Kovin on lyhyt muisti ihmisellä.

Ei sentään ne islamfoobikot alkaneet marssia järjestämään, kuten tapahtui oikeasti Tampereen pizzeriapalon yhteydessä? Oli sellaista polkkaa haudoilla, etten ole vastaavaa vielä nähnyt.

Että en lähtisi kauheasti hurskastelemaan puolin tai toisin. Jotenkin näyttää siltä, että ääripäät suorastaan hakevat näitä vastakkainasettelutilanteita. Iiro edustaa näistä sitä toista ääripäätä, joko tietoisesti tai sitten petteriritalaisesti tiedostamatta.

Tuure Ahlstedt

Eiks tää osu vähänniinku kirjottajan omaan nilkkaan ku se ei sit ollutkaan äärioikeistolainen. Iiron päiväuni pilalla.

Toimituksen poiminnat